ПРОЕКТ ЗА ЕДНОФАМИЛНА КЪЩА – H_MIN

Концепцията на този проект за еднофамилна къща е силно повлияна от необичайния контекст на дадения имот. Разположен в покрайнините на град Брезово, теренът граничи със слабо натоварена улица от северната си страна, а от изток и запад с няколко хаотично разположени, а и доста занемарени къщи от средата на миналния век. За сметка на това в южна посока се открива рядко срещан за градски имот простор, съчетан с чудесни гледки към полето. Това е и най-голямата ценност на парцела.

Тези наблюдения до голяма степен диктуват архитектурното решение на проекта. Къщата е сякаш капсулирана към трите световни посоки и същевремнно напълно открита към четвъртата. За подсилване на това усещане основна заслуга имат издълженият, едноетажен силует, строгостта на видимия бетон и топлината на естественото дърво. Осезаем е и контрастът между обширните витрини на юг и пестеливите, дълбоки отвори по другите фасади. Употребата на растителни видове с различна височина и гъстота спомага за допълнително режисиране на гледките във всички направления и разбива монотонността на избраната форма.

В южната част на къщата, по цялата ѝ дължина и в посока притегателните гледки, е разположена задължителната веранда, която е и ключовото място в целия проект. Дълбока козирка рамкира цялата веранда, като същевременно предпазва къщата от преослънчаване. Басейнът, барбекюто и вграденото огнище, прилежащи към верандата подканят към живот предимно на открито.

Скъсените функционални връзки и съсредоточаването на голяма част от дейностите в една зона правят обитаването на къщата лесно и приятно, а изключително опростената форма и минималистични фасадни решения спомагат за улесненото реализиране на обекта.

Площ

  • 150 кв.м.

Локация

  • Брезово