ПРОЕКТ ЗА ЕДНОФАМИЛНА КЪЩА – H_TNSV

Имотът, в който е разположена тази еднофамилна къща се намира в южните предградия на Пловдив. Характеристиките на парцела позволяват условното му разделяне на две зони – северна и южна. Докато северната е отредена за подход към къщата, паркиране и обслужване, то в южната се разгръща богато озеленен двор, веранда и басейн.  Разделянето на имота оставя отпечатък и във функционалното решение на къщата, като четирите спални и двневната са ориентирани към южната зона, а всички обслужващи помещения – към северната.

В основата на архитектурното решение също стои разделение, но този път по вертикала. Първият етаж има значително по-тежко излъчване, постигнато чрез по-голямата му височина и каменната фасадна облицовка, докато горното, осезаемо по-олекотено тяло, е “кацнало” отгоре. Г-образната форма и еркерът в северната част маркират движението към къщата и нейният вход. Отдръпването на горното тяло в южната част осигурява просторни покривни тераси пред спалните на второ ниво и покрита зимна градина до дневната на първо.

Категоричните и дори строги линии и подборът на материали с естествено излъчване допринасят за модерния характер на къщата. Цялостният облик е завършен от декинги и градински перголи, които образуват допълнителни зони в двора.

Площ

  • 390 м²

Локация

  • Пловдив, кв. Остромила